Economia del poble de Sant Pere de Riudebitlles

En aquest apartat anirem posant al dia els temes econòmics de la vila de Sant Pere de Riudebitlles.

No només les xifres de l'Ajuntament, sinó les xifres dels comerços, les mitjanes dels vilatans, les pensions, els negocis i la mitjana de facturació, el creixement vers els trimestres, semestres o anys anteriors, etcètera...

Ja sabem tots que el tema ecònomic es molt important i a causa de la crisis, tota despesa s'està observant amb lupa i es retalla el mínim cost que no ofereix una rentabilitat o un ús d'importància rellevant. Per tant, tothom vol estar al dia d'aquest tema i tenir molt present com va ser la pròpia economia i la del seu entorn.

La població i l'economia

La població (santperencs), que el 1860 era de 2 006 h, experimentà seguidament una davallada demogràfica considerable a causa de la crisi de la fil·loxera, i el 1900 hi havia 1 614 h. Excepte un petit augment el 1920 (1 676 h), la regressió demogràfica perdurà fins els anys seixanta i d'aleshores ençà la tendència s'invertí, encara que els anys vuitanta s'aprecià un estancament demogràfic i fins i tot una lleugera regressió. El 1950 hi havia 1 531 h, 1 577 el 1960, 1 881 el 1970, 2 170 el 1981, 2 108 el 1991, 2 144 el 1996 i 2176 h el 2005.El municipi, originàriament agrari, ha derivat vers una economia més aviat industrial, encara que s'hi mantenen les activitats agrícoles i ramaderes. Predomina el secà, bé que el regadiu és força més important que en altres municipis de la comarca. A les terres de regadiu hi ha fruiterars i s'hi conreen hortalisses, i al secà, per ordre d'importància, vinya, cereals i oliveres. Les terres no conreades són, en part, cobertes de bosc. Les activitats ramaderes es troben representades per algunes granges avícoles i ramats d'ovelles. Té força importància l'activitat industrial, que acull gent provinent de municipis veïns. La indústria tradicional és la paperera, avui especialitzada en cartonatges, paper ondulat, paper d'estrassa, paperines i manipulats diversos. Hi ha també empreses de materials de construcció, metal·lúrgiques, de plàstics i alimentàries. Sant Pere de Riudebitlles es mostra com un poble amb voluntat de créixer, però amb poca inversió de sòl industrial.

Actualment, a Agost 2012, els pressupostos del municipi son possitius. A diferencia d'altres municipis on la crisi ha impactat de forma fulgurant i molts d'ells estan endeutats i en una situació verdaderament molt complicada, per sort, Sant Pere de Riudebitlles, en aquest sentit, ha fet bé la feina i les comptes municipals estan equilibrades.

Es cert que a nivell empresarial, la vila no ha crescut, i algunes de les empreses històriques han anat tancant, però la bona gestió dels recursos, ha equilibrat aquesta balança.

El futur de molts municipis catalans està a l'aire. Es desconeix si finalment alguns Ajuntaments s'acabaran fusionant amb el poble veí i si molts dels serveis es compartiran, però aquest escenari, sembla una mica més llunyà per Sant Pere.