La Vila de Sant Pere de Riudebitlles

En aquesta secció donarem més detalls de la nostra vila. On està ubicada, quins son els trets principals i les monuments i indrets més destacables, el nostre entorn, les dates de construcció dels edificis més emblemàtics... Tot un detall del nostre poble perquè no només els riudebitllencs, sinó el possibles turistes que vusquin una vila de la comarca per poder estudiar, puguin tenir un primer tast del que pot oferir el poble de Sant Pere de Riudebitlles.





La vila de Sant Pere de Riudebitlles

La vila de Sant Pere de Riudebitlles (245 m d'altitud) és situada a la dreta del riu de Bitlles, dins un ample meandre a llevant del terme municipal. L'església parroquial de Sant Pere de Riudebitlles és la de l'antic monestir del mateix nom. El temple, malgrat que fou reedificat entre els anys 1778 i 1780, conserva la portalada romànica de punt rodó, amb triple arquivolta i sengles parelles de columnes i capitells a banda i banda. És un edifici molt notable el Palau gòtic del Marquès de Llo, dels segles XIII i XIV, que té a la façana principal dues rengleres de finestres coronelles gòtiques, triforades les del pis principal i biforades les del pis superior; la portalada, de punt rodó, és de gran dovellatge i té, a sobre, l'escut de pedra de la casa de Llo. A l'angle de l'esquerra del portal, una àmplia arcada comunica amb la façana lateral del palau i confereix una fesomia especial a l'edifici senyorial.La vila disposa del Centre Cultural i Recreatiu, que realitza activitats diverses, i una biblioteca. La festa major s'escau pel primer cap de setmana d'agost. Per Carnaval es fa un menjar comunitari amb arengades i repartiment de la sopa. El primer diumenge de maig es fa l'aplec de la Sardina amb una gran sardinada popular i el 29 de juny se celebren les festes patronals de Sant Pere. Per Corpus els diversos barris celebren les seves festes i el darrer diumenge d'octubre es fa la festa del Most.

El municipi de Sant Pere de Riudebitlles

El municipi de Sant Pere de Riudebitlles és situat a la vall mitjana de la riera de Mediona, o riu de Bitlles; de 5,35 km² d'extensió, el municipi es troba al NE de la comarca de l'Alt Penedès, al límit amb Anoia. Limita amb el terme de Cabrera d'Anoia al N; el municipi de Terrassola i Lavit envolta per llevant i migdia el terme i, a ponent, Sant Pere de Riudebitlles confronta amb Sant Quintí de Mediona i amb Mediona al NW.

Llocs d'interès:

ESGLÉSIA PARROQUIAL
Ampliat i reformat el 1650, conserva la gran portalada romànica original

Casal dels Marquesos de Llió del municipi de Sant Pere de Riudebitlles

Casal dels Marquesos de Llió del municipi de Sant Pere de Riudebitlles

EL CASAL DELS MARQUESOS DE LLIÓ
dels segles XIII i XIV, que té a la façana principal dues rengleres de finestres coronelles gòtiques, triforades les del pis principal i biforades les del pis superior; la portalada, de punt rodó, és de gran dovellatge i té, a sobre, l'escut de pedra de la casa de Llo. En l'angle de l'esquerra del portal, una àmplia arcada comunica amb la façana lateral del palau i confereix una fesomia especial a l'edifici senyorial

PONT NOU
Aqüeducte de 80 metres de llargada per 25 d'alçada que transporta les aigües del rec. Construit cap el s.XIII i reconstruit el 1672.

LA BASSA
Zona d'esbarjo per excursions, passejades, on es pot contemplar un plataner centenari.

LA PLAÇA DEL PAPER i LA RAMBLA SANT JORDI
Uns dels espais lúdics a l'interior de la vila

La Bassa del municipi de Sant Pere de Riudebitlles

La Bassa del municipi de Sant Pere de Riudebitlles

Sant Pere de Riudebitlles disposa d'un centre cultural i recreatiu que gestiona el camp d'esports i manté una sala de teatre, a més de realitzar activitats diverses. També funciona al nucli la Coral Riudebitlles, una biblioteca popular i una altra que depèn d'una entitat bancària, la qual patrocina també un casal d'avis.

La festa major de la població s'escau pel primer cap de setmana d'agost. Altres celebracions pròpies de la vila són les que es fan per Nadal i Reis, on destaquen el concurs de pessebres, el pessebre vivent i la cavalcada de reis. Per Carnaval es fa ball, menjar comunitari amb arengades i repartiment de la sopa. Hi ha també una comparsa que surt cada any disfressada pels carrers de la vila. (ftes y fotos ver links de la ficha)